A1

Daar ben ik dan en dat zul je weten ook. Wat leef jij in een vreemde tijd waarin de mensen niet in de goden geloven. Hoewel, mijn leermeester Socrates werd in mijn jeugd nog ter dood veroordeeld omdat hij de godenleer van mijn stad Athene op zijn eigen manier probeerde te nuanceren. En dat soort bestraffing schijnt tegenwoordig niet meer voor te komen, dat wil zeggen niet in Europa. Dat stel ik op prijs.

Daardoor kom ik jou tegemoet en stel eerst een aantal vragen die jou vanzelf tot het inzicht brengen dat er wel een god is. Dan komen wij namelijk op een en dezelfde lijn. Socrates was daar heel goed is, want hij stelde zijn vragen zo helder en duidelijk, dat hij zelfs een ongeletterde slaaf tot het inzicht bracht dat de oppervlakte van het onderstaande hele vierkant twee keer zo groot is als die van het gele vierkant. De tekening maakt dat duidelijk. Maar probeer zelf maar eens in gedachten om iemand de juiste vragen te stellen die hem of haar vanzelf en zonder deze tekening tot dit inzicht brengen. Je zult dan merken hoe moeilijk dat is. Voor de duidelijkheid wijst het groene vierkantje erop dat er vier gele en vier witte driehoeken zijn.

Socrates deed het zo slim, dat ik nu probeer hem te evenaren met een aantal vragen die ik jou ga stellen.

Die moderne wetenschappers in jouw tijd geloven niet in God of denken niet aan God als ze wetenschappelijk nadenken. Nogmaals, ik vind dat zo vreemd, dat ik jou wil laten ontdekken waarom ik dat zo vreemd vind. Zij vertellen dat het heelal begon met een soort onhoorbare explosie die de big bang wordt genoemd. Hoe komen ze er op, maar vooruit. Stel dat het werkelijk zo is gegaan, wat was er dan vr die big bang?

[Picture]  Volgende pagina

[Picture]  Terug naar keuzemenu deel A

[Picture]  Overzichtspagina