D19

 Heel goed.  Roffel maar een flink op je buik.

Stof en geest zijn gelijkwaardig tegengesteld, omdat de geest dankzij de stof is ontstaan, terwijl de stof dankzij de geest is ontstaan. En beide elementen zijn vanuit een nulpositie ontstaan.

Deze eerste deling is echter nog zo absoluut en zozeer zonder enige structuur, dat de stof en de geest in vergelijking met dat geld alleen beschreven kunnen worden als negatief en positief. En als we deze eerste deling willen vergelijken met GOD die alleen begrepen kan worden als het absolute NIETS en het absolute ALLES, dan verhouden de stof en de geest zich als het betrekkelijke Niets en Alles.

Die tegenstelling begrijp je waarschijnlijk nog niet, maar probeer maar eens te bedenken of Alles een "eigenschap"  is van de stof of de geest, in welk geval Niets de "eigenschap" is van de tegenstelling. Het begrip eigenschap zet ik hier tussen aanhalingstekens, om er nogmaals op te wijzen dat er bij de allereerste deling vanuit de nulpositie nog geen enkele structuur was. Stof is dan nog geen echte stof, en geest is nog geen echte geest.

Waar zet je de woorden Niets en Alles bij?

[Picture]  Volgende pagina
[Picture]  Vorige pagina
[Picture]  Terug naar keuzemenu D   
[Picture]  Overzichtspagina
ing