E1

Daar ben ik weer, kwik, vief en uitgerust.

Voordat we verder gaan met de beschrijving van het wordingsproces van dit universum, stel ik er prijs op om jou iets meer te leren van de wiskunde aller tijden die nooit is geopenbaard. Ik had verwacht dat jullie de bedoeling daarvan zoveel eeuwen na mijn dood wel hadden ontdekt, maar dat heb ik verkeerd ingeschat. En toch moet jij daar iets meer van weten, omdat we anders niet verder komen en al in de eerste fase van het wordingproces blijven steken.

In die wiskunde van de ingewijden werden de vier elementen niet altijd met het middelpunt, de straal, de middellijn en de cirkel vergeleken. Dat doet de UG wel, wat in jouw tijd absoluut noodzakelijk is. Ik vergeleek de vier elementen vuur, aarde, lucht en water echter met vier wiskundige figuren die volledig symmetrisch zijn (aan alle kanten gelijk). En omdat er vijf van dergelijke symmetrische figuren zijn, heb ik de vijfde figuur met de ether vergeleken. Dat is een soort stof die je niet kunt zien, maar wel bestaat en pas later wordt besproken. Nu kijken we alleen naar de figuren die ik in mijn boek Timaios heb vermeld en tegenwoordig de Platonische figuren worden genoemd.

Wat een eer, alsof ik die figuren zelf zou hebben ontdekt.

 

             Vuur

               Aarde

       Lucht

              Water

            Ether

Bij de beschrijving van die figuren heb ik zeer nadrukkelijk vermeld dat er iets heel anders mee werd bedoeld dan echt vuur of echt water. Maar in jouw tijd gelooft men dat niet. Daarom wil ik jou laten ontdekken wat men vroeger in de wiskunde met vuur, lucht, water en aarde bedoelde. En dat doen we met behulp van de vier elementen van de cirkel.

Om te beginnen vraag ik jou om drie punten op een papiertje te zetten, waarna je een cirkel tekent door die drie punten. Ik weet dat je dat op school hebt geleerd.

 

[Picture]  Volgende pagina
[Picture]  Terug naar keuzemenu E   
[Picture]  Overzichtspagina